onsdag den 18. december 2013

Frihedsstøtten

Frihedsstøtten er på Vesterbrogade ved Københavns Hovedbanegård og den er 20 meter høj. Den er rejst uden for Københavns volde til minde om stavnsbåndets ophævelse i 1788. Den blev lavet færdig i 1797.

I forbindelse med byggeriet af Hovedbanegården og Boulevardbanen blev monumentet ødelagt og genopført 5,3 m øst for sin oprindelige placering.
Frihedsstøtten blev renoveret første gang i 1850-1851. I 1999 blev monumentet renoveret igen efter at der var blev iværksat en indsamling i anledning af at det er 200 år at stavnsbåndet blev ophævet.  
og de der 4 figurer som der står rundt om den de betyder hver en ting og det de betyder er troskab bondeflid tapperhed og borgerdyd.                              

tirsdag den 17. december 2013

Stavnsbåndet

Stavnsbåndet


Hvad er stavnsbåndet?

Stavnsbåndet blev indført i 1733 efter ønske fra godsejerne og det stavnsbåndet gjorde var at mænd som der var mellem 14 og 36 skulle blive boende på det gods som de var blevet født på. Men i løbet af årene blev det ændret 2 gange først i 1742 til 9-40 og så i 1764 til 4-40.



Hvorfor blev det lavet?
Det blev indført for at hjælpe en alvorlig landbrugskrise i 1730 som skyldtes en svigtende efterspørgsel fra Danmarks traditionelle eksportlande. Hertil kom afvandring af folk fra landet til byerne hvilket yderligere medførte at det kunne være svært at få befolket fæstegårdene. Endelig skulle militæret bruge folk til hæren. Militærtjenesten påhvilede i praksis "de mindre egnede" i landbruget, fordi det var godsejerens opgave at udtage mænd til hæren.



Hvorfor blev det stoppet?

Stavnsbåndet blev løsrevet fra godsejernes kontrol som led i landboreformerne af 1788 med en overgangsperiode indtil 1800 fordi i den første omgang omfattede omlægningen kun dem som der var under 14 år. efter det blev det til dem der var over 36 år og bagefter dem der havde tjent som soldat. Godsejerne endte med ikke at få så meget magt over dem som der boede på gården. Enevælden var nu så udbygget at staten i sig selv kunne stå for indskrivningen til hæren fordi godsejerne kunne sige til dem som der boede på deres gård at de skulle stille en person ledig til hæren.